گردآورنده: آزاده خیابانی، دکتری بیوتکنولوژی مواد غذایی
میگرن وستیبولار که با عنوان میگرن دهلیزی نیز شناخته می شود، نوعی بیماری میگرنی همراه با سرگیجه به عنوان علامت اصلی می باشد. افرادی که سرگیجه را تجربه میکنند احساس میکنند در حال حرکت هستند و یا اطرافشان در حال حرکت است. یک دوره میگرن وستیبولار ممکن است از چند ثانیه تا چند ساعت ادامه یابد. علائم آن شامل از دست دادن تعادل، بیماری حرکت، سرگیجه، سبکی سر، سردرگمی یا گیجی، تهوع و استفراغ و سردرد شدید می باشد. در حالی که حملات میگرنی اغلب شامل سردردهای مکرر و ضربان دار است، حملات میگرن دهلیزی همیشه علائم سردرد را شامل نمی شود و تشخیص این وضعیت را دشوار می کند. برخی از مطالعات نشان می دهد که تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی به کاهش دفعات و شدت حملات میگرن وستیبولار کمک می کند.
تأثیر رژیم غذایی بر حملات میگرن وستیبولار
علت دقیق میگرن وستیبولار ناشناخته است. به نظر می رسد این وضعیت در بین زنان شایع تر می باشد. ژنتیک، رژیم غذایی، سبک زندگی و عوامل محیطی نیز ممکن است در این امر نقش داشته باشند. پژوهش ها نشان می دهد پرهیز از محرک های غذایی وقوع و شدت حملات میگرنی را کاهش می دهد. محرک های غذایی رایج در حملات میگرن شامل شکلات، الکل، قهوه، پنیرهای کهنه و گوشت های فراوری شده است. این مواد غذایی حاوی مواد شیمیایی مانند تیرامین، نیترات، هیستامین و فنیل اتیل آمین هستند که همه این مواد در علائم میگرن موثر می باشند. در برخی از افراد گرسنگی سبب افزایش علائم میگرن می شود، که نشان می دهد روزه گرفتن و حذف وعده های غذایی ممکن است باعث حمله شود. کم آبی خفیف که ممکن است در صورت فراموشی نوشیدن آب اتفاق بیفتد، می تواند باعث بروز میگرن شود. مواد غذایی محرک در افرادی مختلف متفاوت است و رژیم غذایی در برخی افراد بر دوره های میگرنی تأثیر ندارد.
رژیم غذایی میگرن وستیبولار شامل چه مواردی است؟
در حال حاضر دستورالعمل رسمی رژیم غذایی برای میگرن وستیبولار وجود ندارد. ابتدا باید در نظر گرفت که آیا مواد غذایی خاصی که به عنوان محرک های میگرن شناخته می شوند، با میگرن وستیبولار مرتبط بوده اند یا خیر. می توان با حذف آن ماده غذایی خاص شروع کرد. اگر شناسایی یک محرک خاص ممکن نیست می توان از رژیم غذایی حذفی استفاده کرد. در این روش مواد غذایی مشکوک به تشدید علائم حذف می شوند. از آنجایی که افراد به مواد غذایی واکنش متفاوتی نشان می دهند، رژیم های حذف برای هر فرد شخصی سازی شده است. سپس این مواد غذایی به تدریج و به صورت گروهی به رژیم غذایی اضافه می شوند تا مشخص شود که آیا ماده یا گروه غذایی خاصی باعث ایجاد علائم میگرن میشود یا خیر. رژیم غذایی حذفی معمولاً 5 تا 6 هفته ادامه می یابد و باید تحت نظارت متخصص تغذیه یا پزشک انجام شود، زیرا در صورت رعایت نادرست یا طولانی مدت، خطر کمبود مواد مغذی افزایش می یابد. این رژیم غذایی شامل دو مرحله اصلی حذف و افزودن مجدد می باشد.
مرحله حذف مواد غذایی
در این مرحله، از مواد غذایی که علائم میگرن وستیبولار را تحریک کنند، اجتناب می شود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که آیا رژیم غذایی در علائم نقش دارد یا خیر زیرا تقریباً تمام مواد غذایی محرک حذف شده اند. مرحله حذف معمولاً 2 تا 3 هفته ادامه می یابد.
مرحله افزودن مجدد مواد غذایی
در این مرحله، مواد یا گروه های غذایی حذف شده به تدریج به رژیم غذایی اضافه می شوند. هر گروه غذایی باید به صورت جداگانه طی 2 تا 3 روز اضافه شود و نحوه تأثیر آن بر علائم میگرن بررسی شود. اگر مصرف مجدد یک غذا یا گروه غذایی سبب تشدید حملات نشود، احتمالاً مصرف آن بی خطر است. با این حال، ماده غذایی که باعث ایجاد علائم میگرن می شود ممکن است لازم باشد برای مدت نا محدودی از رژیم غذایی حذف گردد. مرحله افزودن مجدد بسته به اینکه چند گروه غذایی در ابتدا حذف شده اند، 2 تا 3 هفته دیگر ادامه می یابد.
مواد غذایی مورد اجتناب در میگرن وستیبولار
در یک رژیم غذایی حذفی برای میگرن وستیبولار باید مواد غذایی مرتبط با علائم میگرن حذف شوند. این مواد غذایی شامل:
- پنیرهای کهنه
- الکل و آبجو
- آسپارتام (شیرین کننده مصنوعی)
- شکلات
- گوشت های فراوری شده مانند بیکن، سوسیس، سالامی
- مونوسدیم گلوتامات (MSG)
مصرف کافئین تاثیر زیادی بر میگرن دارد. اگر نوشیدنی های کافئین دار به طور منظم مصرف شوند، ممکن است فقط با کاهش یا افزایش مقدار مصرف علائم میگرن ظاهر شود. بنابراین در رژیم غذایی حذفی نباید در مصرف کافئین تغییراتی ایجاد شود.
سایر مواد غذایی که ممکن است علائم را بیشتر کنند عبارتند از:
- میوه های خانواده مرکبات
- گوجه فرنگی
- پیاز
- لوبیا و عدس
- آجیل و غلات
- ترشی و مواد غذایی تخمیری
- جگر گاو و جگر مرغ
- ماهی شور، دودی و خشک شده
- محصولات لبنی مانند شیر، پنیر، خامه، بستنی و ماست
- سوپ های آماده
- آب میوه ها و نوشابه های گازدار
- سس های سالاد
- ویتامین ها و مکمل های گیاهی، به ویژه آنهایی که حاوی کافئین هستند
مواد غذایی مفید در میگرن وستیبولار
- میوه ها: اکثر میوه ها، به جز مرکبات و گوجه فرنگی
- سبزیجات: بیشتر سبزیجات، به جز پیاز، لوبیا و عدس
- غلات: همه غلات مانند برنج، کینوا و جو دوسر
- گوشت، تخم مرغ و ماهی: همه گوشت های تازه، مانند مرغ، گوشت گاو، بوقلمون و بره
- جایگزین های لبنیات: شیر غیر لبنی مانند شیر نارگیل و جو دوسر
- چربی ها: چربی های سالم مانند روغن زیتون، بذر کتان و نارگیل
- نوشیدنی ها: آب و دمنوش های گیاهی بدون کافئین
- ادویه ها و چاشنی ها: همه گیاهان و ادویه جات تازه، به علاوه بیشتر چاشنی های خانگی
برای دریافت اطلاعات در مورد سایر رژیم های غذایی به مقاله های (رژیم غذایی متعادل) و (رژیم غذایی ضد آکنه) مراجعه نمایید.