مرکز نوآوری گرونیدا - تجاری سازی ایده و چالش در صنعت غذا نوشیدنی و غذا دارو کشاورزی

مزایای شگفت‌ انگیز جلبک دریایی                   

گردآورنده: آزاده خیابانی، دکتری بیوتکنولوژی مواد غذایی

جلبک دریایی حاوی آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی مفیدی از جمله ید، تیروزین، ویتامین ها و مواد معدنی می باشد. ممکن است سبب بهبود عملکرد و سلامت قلب و روده و همچنین تعادل قند خون شود. جلبک دریایی یا سبزیجات دریایی شکل هایی از جلبک هستند که در دریا رشد می کنند و منبع غذایی بسیار ارزشمندی برای آبزیان و زندگی اقیانوسی هستند. این جلبک ها دارای طیف گسترده رنگی از سبز و قرمز تا قهوه ای و سیاه می باشند.

جلبک دریایی در امتداد سواحل سنگی در سراسر جهان رشد می کند، اما بیشتر در کشورهای آسیایی مانند ژاپن، کره و چین به عنوان ماده غذایی استفاده می شود. جلبک دریایی بسیار مغذی است و مقدار کمی از آن نیاز بدن را برآورده می کند. در بسیاری از غذاها از جمله رول سوشی، سوپ، خورش، سالاد، مکمل ها و اسموتی ها قابل استفاده می باشد.

جلبک دریایی

فواید مهم و سلامتی بخش جلبک دریایی

  • حاوی ید و تیروزین است که سبب بهبود عملکرد تیروئید می گردد.

غده تیروئید هورمون هایی را برای کمک به کنترل رشد، تولید انرژی، تولید مثل و ترمیم سلول های آسیب دیده در بدن ترشح می کند. تیروئید برای تولید هورمون ها به ید متکی است. در صورت عدم دریافت مقدار کافی از ید، ممکن است با گذشت زمان علائمی مانند تغییرات وزن، خستگی یا تورم در ناحیه گردن ایجاد شود.

مقدار مورد نیاز (DV) ید برای بزرگسالان 150 میکروگرم در روز می باشد. جلبک دریایی توانایی منحصر به فردی در جذب مقادیر متمرکز ید از اقیانوس دارد. محتوای ید در جلبک دریایی بسته به نوع، محل رشد و نحوه پردازش آن بسیار متفاوت است. در واقع، یک برگ خشک شده جلبک دریایی می تواند حاوی 16 تا 2984 میکروگرم در گرم ید معادل 11 تا 1989 درصد از نیاز روزانه باشد.

میانگین محتوای ید سه نوع جلبک دریایی خشک شده مختلف در زیر آورده شده است:

  • جلبک نوری (Nori): 37 میکروگرم در گرم ( 25 درصد DV)
  • جلبک واکامه (Wakame): 139 میکروگرم در گرم ( 93 درصد DV)
  • جلبک کومبو (Kombu): 2523 میکروگرم در گرم ( 1682 درصد DV)

جلبک کومبو (کلپ) یکی از بهترین منابع ید می باشد. جلبک دریایی همچنین حاوی اسید آمینه تیروزین است که در کنار ید در تولید دو هورمون کلیدی جهت عملکرد صحیح غده تیروئید کاربرد دارد.

  • منبع خوبی از ویتامین ها و مواد معدنی است.

هر نوع جلبک دریایی حاوی مجموعه منحصر به فردی از مواد مغذی است. استفاده از مقداری جلبک دریایی خشک در غذا نه تنها طعم، بافت و عطر خاصی را به غذا می‌افزاید، بلکه راهی آسان برای افزایش مصرف ویتامین ‌ها و مواد معدنی است.

به طور کلی، 1 قاشق غذاخوری معادل 7 گرم اسپیرولینا خشک حاوی: 20 کالری، 1/7 گرم کربوهیدرات، 4 گرم پروتئین، 0/5 گرم چربی، 0/3 گرم فیبر، 20% DV ریبوفلاوین، 14% DV تیامین، 11% DV آهن، 6% DV منگنز و 47% DV مس می باشد. جلبک دریایی همچنین حاوی مقادیر کمی ویتامین های A، C، E و K به همراه فولات، روی، سدیم، کلسیم و منیزیم است. پروتئین های موجود در برخی از جلبک های دریایی، مانند اسپیرولینا و کلرلا، حاوی تمام اسید های آمینه ضروری برای بدن هستند. جلبک دریایی همچنین می تواند منبع خوبی از چربی های امگا 3 و ویتامین B 12 باشد. جلبک دریایی سبز و بنفش خشک شده حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین B 12 است.

جلبک دریایی

  • حاوی انواع آنتی اکسیدان های محافظ است.

آنتی اکسیدان ها می توانند سبب واکنش کمتر رادیکال های آزاد در بدن شوند، در نتیجه آسیب سلولی کاهش می یابد. تولید بیش از حد رادیکال های آزاد به عنوان یک علت زمینه ای برای چندین بیماری مانند بیماری قلبی و دیابت در نظر گرفته می شود.

جلبک دریایی علاوه بر داشتن ویتامین های آنتی اکسیدانی  A، C و E دارای طیف گسترده ای از ترکیبات گیاهی مفید از جمله فلاونوئید ها و کاروتنوئید ها است. این ترکیبات از سلول های بدن در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کنند.

فوکوگزانتین، کاروتنوئید خاص و اصلی موجود در جلبک های قهوه ای است و ظرفیت آنتی اکسیدانی آن 13/5 برابر ویتامین E می باشد. مصرف فوکوگزانتین همراه با چربی جذب آن را در بدن بهبود می بخشد.

  • حاوی فیبر و پلی ساکارید است که سبب بهبود عملکرد روده می گردد.

باکتری های روده (میکروبیوم) نقش بسیار زیادی در سلامتی دارند. عدم تعادل در تعداد باکتری های خوب و بد روده می تواند منجر به بیماری شود. جلبک دریایی منبع عالی فیبر است که به بهبود سلامت روده کمک می کند. حدود 35 تا 60 درصد وزن خشک جلبک دریایی را فیبر تشکیل می دهد. فیبر می تواند در برابر هضم مقاومت کند و به عنوان منبع غذایی برای باکتری های روده بزرگ استفاده شود. علاوه بر این، قندهای خاصی به نام پلی ساکاریدهای سولفاته که در جلبک های دریایی یافت می شوند، باعث افزایش رشد باکتری های خوب روده می گردند.

جلبک دریایی

  • با به تاخیر انداختن گرسنگی به کاهش وزن کمک می کند.

جلبک دریایی حاوی مقدار زیادی فیبر است و کالری کمی دارد. فیبر موجود در جلبک دریایی می تواند گرسنگی را به تاخیر بیندازد و به احساس سیری طولانی مدت کمک کند. جلبک دریایی همچنین دارای اثرات ضد چاقی است. به طور خاص، فوکوگزانتین موجود در جلبک دریایی ممکن است به کاهش چربی بدن کمک کند.

  • ممکن است خطر بیماری قلبی را کاهش دهد.

بیماری قلبی مهمترین علت مرگ و میر در سراسر جهان است. عواملی که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند عبارتند از: کلسترول بالا، فشار خون بالا، سیگار کشیدن و عدم تحرک فیزیکی یا اضافه وزن. جلبک دریایی ممکن است به کاهش سطح کلسترول خون کمک کند. بیماری قلبی همچنین می تواند به دلیل لخته شدن بیش از حد خون ایجاد شود. جلبک دریایی حاوی کربوهیدرات هایی به نام فوکان است که ممکن است به جلوگیری از لخته شدن خون کمک کند.

پژوهشگران همچنین شروع به بررسی پپتیدهای موجود در جلبک دریایی کرده‌اند. مطالعات اولیه بر روی حیوانات نشان می دهد که این ساختارهای پروتئین مانند ممکن است بخشی از مسیری که باعث افزایش فشار خون در بدن می شود را مسدود کنند. با این حال، مطالعات انسانی در مقیاس بزرگ برای تأیید این نتایج مورد نیاز است.

  • ممکن است با کنترل قند خون به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 کمک کند.

دیابت زمانی رخ می دهد که بدن نتواند در طول زمان سطح قند خون خود را متعادل کند. پیش بینی می شود تا سال 2030، 643 میلیون نفر در سراسر جهان به دیابت نوع 1 یا 2 مبتلا شوند که این رقم تا سال 2045 به 783 میلیون نفر افزایش خواهد یافت.

مطالعات نشان داده است که فوکوگزانتین موجود در جلبک دریایی قهوه ای، ممکن است به بهبود کنترل قند خون کمک کند. علاوه بر این، بر اساس مطالعات انجام شده ماده دیگری در جلبک دریایی به نام آلژینات از افزایش قند خون در حیوانات پس از تغذیه با یک وعده غذایی با قند بالا جلوگیری کرد. تصور می شود که آلژینات ممکن است جذب قند را در جریان خون کاهش دهد.

برای دریافت اطلاعات همسو به مقاله های اسپیرولینا و سلامتی٬ مواد غذایی سرشار از ید و نشانه های کمبود ید در بدن مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مزایای شگفت‌ انگیز جلبک دریایی

مزایای شگفت‌ انگیز جلبک دریایی                   

گردآورنده: آزاده خیابانی، دکتری بیوتکنولوژی مواد غذایی جلبک دریایی حاوی آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی مفیدی از جمله ید، تیروزین، ویتامین ها و مواد معدنی می باشد. ممکن است سبب بهبود عملکرد و سلامت قلب و روده و همچنین تعادل قند خون شود. جلبک دریایی یا سبزیجات دریایی شکل هایی از جلبک هستند که […]

5/5