فناوری های واقعیت مجازی و افزوده در صنعت غذا به بهبود تجربه مشتری، افزایش کارایی کارکنان، و ارتقای شفافیت در زنجیره تأمین کمک می کنند. این تکنولوژی ها همچنین می تواند به طور موثری در کنترل خط تولید، ردیابی مشکلات تولید و بهداشتی همچنین تسهیل کنترل کیفیت موثر باشد.
واقعیت مجازی
واقعیت مجازی یا Virtual Reality یا به فناوریای گفته میشود که به کاربر این امکان را میدهد تا از طریق یک محیط شبیهسازیشده و مصنوعی، حس حضور در فضایی غیرواقعی را تجربه کند. این فناوری معمولاً با استفاده از دستگاههای خاص مانند هدستهای VR که بر روی سر قرار میگیرند و نمایشگرهایی با دید ۳۶۰ درجه دارند، کاربران را به داخل این دنیای مجازی میبرد. واقعیت مجازی محیطی را ایجاد میکند که با بهرهگیری از صدا، تصویر، و گاهی اوقات حس لامسه یا حرکت، کاربر را کاملاً درگیر میکند. در این محیط، کاربر میتواند تعاملاتی با اشیا یا شخصیتهای موجود داشته باشد و درک جدیدی از موقعیت های فیزیکی داشته باشد.
ویژگیهای کلیدی واقعیت مجازی
غوطهوری (Immersion): کاربر به طور کامل در یک محیط مجازی غرق میشود و حس میکند که در آن محیط واقعی قرار دارد.
تعامل (Interaction): کاربران میتوانند با محیط مجازی تعامل کنند؛ مثلاً اشیا را جابجا کنند، مسیرها را تغییر دهند، و یا تصمیمات مختلف بگیرند.
شبیهسازی: محیطهای مجازی میتوانند شبیهسازیهای دقیق و واقعگرایانهای از دنیای واقعی ایجاد کنند.
واقعیت افزوده
واقعیت افزوده یا Augmented Reality فناوریای است که عناصر مجازی مانند تصاویر، صداها، و دادههای دیجیتال را به دنیای واقعی اضافه میکند و آنها را به طور همزمان نمایش میدهد. برخلاف واقعیت مجازی که یک محیط کاملاً مجازی ایجاد میکند، واقعیت افزوده دنیای واقعی را با محتوای دیجیتال تکمیل میکند، بهگونهای که کاربر همزمان با مشاهده محیط واقعی میتواند عناصر مجازی را نیز ببیند و با آنها تعامل داشته باشد. ویژگیهای کلیدی واقعیت افزوده شامل ترکیب دنیای واقعی و مجازی، تعامل در زمان واقعی و تشخیص محیط به کمک سنسور ها است.
کاربرد در صنعت غذا
معمولا دو تکنولوژی ذکر شده با هم برای انجام فعالیت های مختلف شامل دسته بندی زیر که تنها مثال هایی هستند، بکار گرفته می شود:
- آموزش
یکی از پتانسیل های اساسی واقعیت مجازی، آموزش دانشجویان و کارکنان است. این مساله، ایجاد یک تجربه واقع نما بر اساس محیط صنعتی، تجهیزات، جریان مواد، بسته بندی، انبار ها، حرکت ماشین آلات و فعالیت کارکنان را بر اساس نمونه های واقعی فراهم می کند. فرد تحت آموزش، می تواند به صورت فردی یا با تعامل با سایر افراد، فرایند ها را کنترل کرده و محصول را بر اساس اهداف تعریف شده، تولید کنند. با توجه به اینکه در موارد متعددی مانند نبود کارخانه های مورد نظر، فرد تحت اموزش، شرایط تجربه را ندارد، تکنیک واقعیت مجازی، در این زمینه، به شدت موثر خواهد بود.
- کنترل
ترکیب واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در محیط صنعتی، می تواند فعالیت کارکنان و مدیران را تسهیل کرده و علاوه بر مشاهده اطلاعات تجهیزات و جریان مواد به صورت علایم مجازی در محیط تولید، از واقعیت مجازی برای اعمال تغییرات و کنترل فرایند ها استفاده کنند و زمان برای مراجعه به تابلوها را صرفه جویی کنند. همچنین ضمن کنترل فرایند ها، مشکلات ایمنی و بهداشتی محیط نیز، با کمک فناوری هوش مصنوعی، مشخص و تفکیک می شود.
- کنترل کیفیت
بکارگیری واقعیت مجازی و واقعیت افزوده به کارشناسان کنترل کیفیت می تواند در انجام دقیق ازمایشات از جنبه روش آزمون و خطای انسانی، کمک قابل توجهی باشد. با ترکیب هوش مصنوعی و درک داده های محیطی، تمرکز کاربر نسبت به مدیریت آزمایشات، محلول سازی، تنظیم دستگاه ها و خطرات مواد آزمایشی و هشدار های تولید بر اساس داده های حاصل افزایش می یابد. همچنین آموزش کارکنان کنترل کیفیت با کمک واقعیت مجازی برای درک صحیح آزمون ها، یک روش موثر برای یادگیری سریع و بنیادی خواهد بود.
- بازاریابی
برندهای غذایی از AR برای ارائه محتوای تعاملی به مشتریان استفاده میکنند. مثلاً مشتریان با استفاده از دوربین گوشی خود میتوانند بستهبندی محصولات را اسکن کرده و اطلاعات بیشتری مانند ارزش تغذیه ای، فرایند تولید ، مشخصات مواد اولیه و مزیت های محصول دریافت کنند. همچنین با ایجاد واقعیت افزوده، مشتری می تواند در شبیه سازی فضای تولید جضور پیدا کرده و شناخت بهتری نسبت به محصول کسب کند.
- ردیابی و شفافیت زنجیره تأمین
با استفاده از AR، مصرفکنندگان میتوانند با اسکن کردن بارکد یا کد QR روی بستهبندی محصولات، اطلاعات دقیقی درباره شرایط حمل و نقل آن دریافت کنند. این امر به مشتریان اطمینان بیشتری نسبت به محصولاتی که خریداری میکنند، میدهد.
- مدیریت انبارها
با کسب داده های محیطی از طریق دوربین ها و پردازش هوش مصنوعی، کاربر مدیر انبار، در سریع ترین زمان، می تواند درک جامعی نسبت به شرایط انبار ها و کشف مشکلات داشته باشد. این مساله برای صرفه جویی در زمان جهت بازدید موثر خواهد بود.