مزایا و معایب محصولات اصلاح ژنتیکی شده

نام گردآورنده: آزاده خیابانی، دکتری بیوتکنولوژی مواد غذایی
4 دقیقه
مزایا و معایب محصولات اصلاح ژنتیکی شده

ارگانیسم اصلاح ژنتیکی شده (GMO)، به هر موجودی اطلاق می شود که DNA آن با استفاده از فناوری مهندسی ژنتیک اصلاح شده باشد.

در صنعت غذا، محصولات زراعی اصلاح ژنتیکی شده به دلایل مختلف تولید می شوند، از جمله:

  • بهبود رشد
  • بهبود محتوای غذایی
  • افزایش پایداری
  • مقاومت در برابر آفات
  • سهولت کشاورزی

فرایند تغییر صفات مطلوب مواد غذایی به طور طبیعی و از طریق پرورش انتخابی چندین نسل طول می کشد. علاوه بر این ، پرورش دهندگان نمی توانند تعیین کنند که کدام تغییر ژنتیکی منجر به یک صفت جدید شده است. بنابراین اصلاح ژنتیکی با استفاده از تکنیک های علمی که صفت مورد نظر را به گیاه می دهد، این روند را تسریع می کند. محصولات GMO در بسیاری از کشورها متداول هستند. در ایالات متحده حداقل 90 درصد سویا، پنبه و ذرت از طریق تکنیک های اصلاح ژنتیکی رشد می کنند.

محصولات اصلاح ژنتیکی شده

مزایای مواد غذایی اصلاح ژنتیکی شده

  • کنترل آفات

بسیاری از محصولات کشاورزی برای بیان ژنی اصلاح ژنتیکی شده اند که از آنها در برابر آفات و حشرات محافظت کند. در محصولاتی مانند ذرت، پنبه و سویا معمولاً ژن  Btاز نظر ژنتیکی مهندسی می‌شود. این ژن از یک باکتری به نام باسیلوس تورنجینسیس (Bacillus thuringiensis) گرفته می شود و یک پروتئین سمی برای مقابله با چندین نوع آفات و حشرات تولید می کند که به این گیاهان مقاومت طبیعی می دهد. به این ترتیب، محصولات GMO نیازی به قرار گرفتن در معرض آفت کش های مضر ندارند.

  • استفاده کمتر از آفت کش ها

بر اساس مطالعه انجام شده در سال 2020، فناوری GMO استفاده جهانی از آفت کش های شیمیایی را تا 8/3 درصد کاهش داده است و به طور غیرمستقیم سبب کاهش انتشار گازهای گلخانه ای شده است زیرا کشاورزان نیاز زیادی به سمپاشی مزارع خود ندارند.

  • بهبود بقا و افزایش راندمان

برخی از محصولات زراعی با ژن هایی اصلاح و مهندسی شده اند که به آنها کمک می کند در شرایط استرس زا مانند خشکسالی به زندگی ادامه دهند و در برابر بیماری هایی مانند سوختگی مقاومت کنند و در نتیجه عملکرد بیشتری برای کشاورزان به همراه دارد.

  • افزایش ارزش غذایی

اصلاح ژنتیکی می تواند سبب افزایش ارزش غذایی مواد غذایی شود. به عنوان مثال برنج سرشار از بتاکاروتن، که به برنج طلایی نیز معروف است، برای کمک به پیشگیری از نابینایی در مناطقی که رژیم ‌های غذایی محلی به طور مزمن کمبود ویتامین A دارند، مهندسی شده است.

  • تقویت طعم

اصلاح ژنتیکی می تواند طعم و ظاهر مواد غذایی را بهبود بخشد. به عنوان مثال سیب هایی که قهوه ای نمی شوند.

اصلاح ژنتیکی محصول

آیا مواد غذایی اصلاح ژنتیکی شده ناسالم هستند؟

سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) و آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA) معتقدند که محصولات اصلاح ژنتیکی شده برای مصرف انسان ها و حیوانات بی خطر هستند. در حالی که این محصولات کشاورزی را بسیار آسان ‌تر می‌کنند، نگرانی ‌هایی در مورد تأثیر بالقوه آنها بر محیط ‌زیست و ایمنی آنها برای مصرف انسان، به ‌ویژه در زمینه بیماری زایی و آلرژی زایی وجود دارد.

برخی از نگرانی ها در مورد مصرف محصولات اصلاح ژنتیکی شده

  • آلرژی

از آنجایی که مواد غذایی GMO حاوی ژن‌ های خارجی هستند، برخی افراد نگران هستند این محصولات حاوی ژن ‌هایی از مواد غذایی باشند که ممکن است باعث واکنش آلرژیک شوند. بر اساس گفته سازمان غذا و دارو آمریکا، محققانی که مواد غذایی اصلاح ژنتیکی شده را تولید می کنند، آزمایش هایی را برای اطمینان از عدم انتقال آلرژن ها از یک ماده غذایی به ماده غذایی دیگر انجام می دهند. تحقیقات نشان می دهد که مواد غذایی GMO نسبت به همتایان غیر GMO خود آلرژن نیستند.

  • سرطان

از آنجایی که سرطان به دلیل جهش ‌های DNA ایجاد می‌شود، برخی از افراد نگران استفاده از مواد غذایی با ژن‌ های اصلاح و اضافه شده هستند که ممکن است روی ژن انسان تأثیر بگذارد. انجمن سرطان آمریکا (ACS) اعلام کرده است که هیچ مدرکی دال بر ارتباط مصرف مواد غذایی اصلاح ژنتیکی شده با افزایش یا کاهش خطر ابتلا به سرطان وجود ندارد و همچنین هیچ مدرکی مبنی بر تغییر ژن انسان با مصرف مواد غذایی اصلاح ژنتیکی شده وجود ندارد. با این حال، نیاز به تحقیقات طولانی مدت بیشتری در مورد انسان احساس می شود.

  • استفاده از علف کش

بیشتر محصولات اصلاح ژنتیکی شده در برابر برخی علف‌ کش‌ ها مقاوم هستند، بنابراین کشاورزان ممکن است از علف‌ کش ‌ها برای از بین بردن علف ‌های هرز بدون آسیب به محصولات خود استفاده کنند. اما گلایفوسیت ماده فعال موجود در آفت کش ها مورد بحث است و مطالعات تست حیوانی آن را با بیماری های مختلف مرتبط کرده است.

  • زنبورهای عسل

در مورد امکان تأثیر منفی گرده های حاصل از محصولات Bt بر زنبورهای عسل نگرانی هایی وجود دارد. اما به نظر می رسد هنوز هیچ مدرک محکمی برای تأیید این موضوع وجود ندارد.

محصولات اصلاح ژنتیکی شده

نمونه هایی از مواد غذایی اصلاح ژنتیکی شده

اگرچه مواد غذایی اصلاح ژنتیکی شده برای مصرف بی خطر به نظر می رسند، برخی از مردم مایلند از آنها اجتناب کنند. برخی از این محصولات شامل ذرت، سویا، کلزا، چغندر قند، یونجه، پنبه، سیب زمینی، پاپایا، آناناس صورتی، کدو حلوایی و چند نوع سیب می باشند. شرکت های تولید کننده محصولات غذایی در صورت استفاده از مواد غذایی اصلاح ژنتیکی شده در فرمولاسیون محصولات خود موظف هستند عبارت GMO را در لیبل محصول درج نمایند.

برای دریافت اطلاعات مشابه به مقاله دوجین آلوده: 12 ماده غذایی حاوی آفت کش ها مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
اولین navigation menu here خود را ایجاد کنید
سبد خرید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.