کار گروه محیط زیست (EWG) یک سازمان غیرانتفاعی است که بر آموزش مردم در مورد موضوعاتی مانند شیوه های کشاورزی، حفاظت از منابع طبیعی و تأثیر مواد شیمیایی بر سلامت انسان تمرکز دارد. از سال 1995، این سازمان لیستی از میوه ها و سبزیجات با بالاترین سطح باقی مانده آفت کش ها را منتشر کرده است. آفت کش ها موادی هستند که معمولاً در کشاورزی برای محافظت از محصولات در برابر آسیب های ناشی از حشرات، علف های هرز و بیماری های گیاهی استفاده می شوند.
برای گردآوری فهرست دوجین آلوده (Dirty Dozen)، بیش از 46569 نمونه از 46 میوه و سبزی مختلف مورد آزمایش و بررسی قرار گرفته است. کار گروه محیط زیست از شش معیار برای تعیین میزان آلودگی محصولات با آفت کش ها استفاده می کند:
- درصد نمونه های آزمایش شده با آفت کش های قابل تشخیص.
- درصد نمونه های حاوی دو یا چند آفت کش قابل تشخیص.
- میانگین تعداد آفت کش های یافت شده در یک نمونه.
- میانگین مقدار آفت کش های یافت شده، بر حسب قسمت در میلیون اندازه گیری می شود.
- حداکثر تعداد آفت کش های موجود در یک نمونه.
- تعداد کل آفت کش های موجود در محصول مورد بررسی.
در حالی که EWG ادعا می کند که این لیست می تواند به مصرف کنندگان کمک کند تا از قرار گرفتن در معرض آفت کش های غیرضروری اجتناب کنند، برخی از کارشناسان از جمله دانشمندان علوم غذایی بر این باور هستند که این لیست مردم را از مصرف مواد غذایی سالم می ترساند.
گزارش های اخیر نشان می دهد که سطوح آفت کش های موجود در 99/5 درصد از محصولات کشاورزی کمتر از توصیه های تعیین شده توسط آژانس حفاظت از محیط زیست می باشد. با این حال، بسیاری از کارشناسان استدلال می کنند که قرار گرفتن مداوم در معرض آفت کش ها حتی در دوزهای کوچک می تواند در طول زمان در بدن تجمع پیدا کند و منجر به بیماری های مزمن شود. همچنین این نگرانی وجود دارد که خطرات سلامتی ناشی از مصرف بیش از یک آفت کش در یک زمان در نظر گرفته نشده است.
لیست دوجین آلوده 2023
بر اساس نظر EWG، میوه ها و سبزیجات این لیست دارای بالاترین میزان باقی مانده آفت کش ها می باشند.
- توت فرنگی: توت فرنگی های معمولی به طور مداوم در صدر لیست دوجین آلوده قرار دارند.30 درصد از کل نمونه های توت فرنگی حاوی ده نوع یا تعداد بیشتری از باقی مانده آفت کش ها است.
- اسفناج: 76 درصد از نمونه های اسفناج حاوی بقایای آفت کش هایی از جمله پرمترین می باشد که یک حشرهکش بسیار سمی برای حیوانات و سیستم عصبی است.
- کلم پیچ، خردل و کلم سبز: 86 درصد از کل نمونه های این سبزیجات حاوی دو یا چند باقی مانده آفت کش از جمله نوروتوکسین های ایمیداکلوپرید، بیفنترین و سیپرمترین بودند.
- هلو: بیش از 99 درصد از هلو های آزمایش شده حاوی بقایای آفت کش بوده و 65 درصد آن حداقل دارای چهار مورد آفت کش مختلف بودند.
- گلابی: بیش از 63 درصد گلابی های آزمایش شده توسط EWG حاوی بقایای پنج آفت کش مختلف و یا بیشتر بودند.
- شلیل: تقریباً 94 درصد از نمونه های شلیل حاوی باقی مانده آفتکش های مختلف بودند.
- سیب: بقایای آفت کش ها در 90 درصد از نمونه های سیب شناسایی شد. علاوه بر این، ۸۰ درصد سیب های آزمایش شده حاوی آثاری از آفت کش دی فنیل آمین بودند.
- انگور: انگورها جزء اصلی این لیست هستند و بیش از 96 درصد از آنها دارای نتیجه مثبت برای باقی مانده آفت کش ها می باشند.
- فلفل دلمه ای و فلفل تند: فلفل دلمه ای شیرین در مقایسه با سایر میوه ها و سبزیجات دارای باقی مانده آفت کش کمتری است. با این حال، نوع آفت کش های مورد استفاده در فلفل دلمه ای شیرین ممکن است برای سلامت انسان مضرات بیشتری داشته باشند.
- گیلاس: به طور متوسط باقی مانده پنج آفت کش مختلف از جمله ایپرودیون در نمونه های گیلاس شناسایی شدند.
- زغال اخته: 90 درصد از زغال اخته ها دارای بقایای آفت کش بوده و 80 درصد از آنها حاوی دو یا تعداد بیشتری آفت کش هستند.
- لوبیا سبز: 90 درصد از نمونه های لوبیا سبز حاوی آفت کش هایی از جمله آسفات است. آسفات یک نوروتوکسین ممنوع شده می باشد.
آیا آفت کش های موجود در مواد غذایی ما مضر هستند؟
نظرات متناقضی در مورد ایمنی استفاده از آفت کش ها در محصولات وجود دارد. اگرچه آفت کش های مورد استفاده در محصولات به شدت کنترل می شوند و بسیار پایین تر از حد مضر استفاده میشوند، نگرانی هایی در مورد تأثیر قرار گرفتن مکرر در معرض این مواد بر سلامت انسان وجود دارد. بر اساس مطالعات قرار گرفتن در معرض آفت کش ها سبب مشکلات تنفسی، مشکلات تولید مثل، اختلال در سیستم غدد درون ریز، آسیب عصبی و افزایش خطر ابتلا به برخی سرطان ها می شود.
کودکان به دلیل جثه کوچکتر و کاهش مقدار آنزیم های سم زدایی خاص نسبت به بزرگسالان بیشتر در معرض خطر مسمومیت با آفت کش ها هستند. مطالعات نشان داده اند کودکان متولد شده از مادرانی که در معرض آفت کش ها قرار گرفته اند، تأخیر ذهنی تا دو سال از جمله نقص در هماهنگی و حافظه بصری را نشان می دهند. همچنین احتمال ابتلای این کودکان به اوتیسم بیشتر است. علاوه بر این، کشاورزانی که از آفت کش های خاصی برای محصولات خود استفاده می کردند در مقایسه با جمعیت عمومی، فراوانی چاقی و سرطان روده بزرگ بیشتر داشتند. واضح است قرار گرفتن در معرض سطوح بالای آفت کش ها با اثرات نا مطلوب سلامتی همراه است.
آیا محصولات ارگانیک حاوی آفت کش هستند؟
در حالی که استاندارد های کشاورزی ارگانیک با روش های کشاورزی مرسوم متفاوت است، کشاورزان ارگانیک مجاز به استفاده از آفت کش های تایید شده خاص در محصولات خود هستند. کشاورزان ارگانیک به شدت به تناوب زراعی، حفاظت از گیاهان بیولوژیکی و اقدامات بهداشتی برای محافظت از محصولات متکی هستند. با این حال، آفت کش های ارگانیک مانند مس، روتنون و اسپینوساد را می توان در کشاورزی ارگانیک استفاده کرد. 25 آفت کش برای استفاده در کشاورزی ارگانیک در مقابل 900 آفت کش که در حال حاضر مجاز به استفاده در محصولات معمولی هستند تایید شده اند. آفت کش های ارگانیک نیز از نظر ایمنی به شدت کنترل می شوند، اما در دوزهای بالا می توانند برای سلامتی مضر باشند. به عنوان مثال، مواجهه شغلی با آفت کش های آلی روتنون با افزایش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون مرتبط است. متأسفانه، مطالعات طولانی مدت برای بررسی خطرات مصرف محصولات معمولی در مقابل محصولات ارگانیک در جمعیت عمومی وجود ندارد. تحقیقات نشان می دهد که کشاورزی ارگانیک نسبت به کشاورزی معمولی اثرات زیست محیطی کمتری دارد. روش های کشاورزی ارگانیک انتشار کربن را کاهش می دهد، تنوع زیستی را افزایش می دهد و از خاک و آب های زیرزمینی محافظت می کند. آفت کش هایی مورد استفاده در هر دو نوع کشاورزی معمولی و ارگانیک در دوزهای بالا می توانند برای سلامتی مضر باشند.
چگونه در معرض آفت کش های غذایی کمتری قرار بگیریم؟
برای کاهش باقی مانده آفت کش ها در محصولات روش های ساده، ایمن و قدرتمندی وجود دارند:
- شستن میوه ها و سبزیجات در آب سرد
- شستن با آب و جوش شیرین
- شستن محصولات با آب ازن دار
- پوست کردن میوه ها و سبزیجات
- بلانچ کردن
- جوشاندن
برای دریافت اطلاعات مشابه به مقاله مزایا و معایب محصولات اصلاح ژنتیکی شده مراجعه نمایید.