گردآورنده: آزاده خیابانی، دکتری بیوتکنولوژی مواد غذایی
کورکومین چیست؟
کورکومین ماده زیست فعال اصلی در زردچوبه می باشد. زردچوبه بومی آسیای جنوب شرقی است، اما در سراسر جهان محبوب می باشد. طعم آن گرم و تلخ است و رنگ زرد چشمگیری دارد. گزارش شده است که زردچوبه فواید بسیاری برای سلامتی دارد. قدمت استفاده از آن به عنوان دارو به 4000 سال قبل باز می گردد. در طول چند دهه گذشته، پزشکی مدرن تحقیقات بسیاری درباره خاصیت درمانی زردچوبه انجام داده است. ثابت شده است که زردچوبه حاوی ترکیباتی با خواص دارویی است. این ترکیبات کورکومینوید نامیده می شوند و مهمترین آنها کورکومین است که ماده زیست فعال و موثر اصلی زردچوبه است. کورکومین به دلیل اینکه منبع بسیاری از فواید سلامتی بخش زردچوبه می باشد در مرکز تحقیقات قرار گرفته است.
کورکومین یک ترکیب زیست فعال است که به زردچوبه رنگ روشن می بخشد. این ماده اولین بار در اواخر قرن بیستم توسط دانشمندان از زردچوبه استخراج شد. در سال 1949 خواص ضد باکتریایی آن بررسی گردید و تحقیقات بعدی خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و چندین مزیت بارز دیگر آن را نشان داد. محتوای کورکومین زردچوبه حدود 1تا 6 درصد وزنی است.
فواید سلامتی بخش کورکومین
ادعاها در مورد فواید سلامتی بخش کورکومین فراوان است. به طور سنتی برای درمان مشکلات پوستی، اختلالات دستگاه تنفسی فوقانی، درد مفاصل، مشکلات گوارشی و غیره استفاده می شده است. تحقیقات مدرن برخی از فواید این ترکیب زیست فعال را تأیید کرده و به درک مکانیسم های بیولوژیکی دخیل در آن ها کمک کرده است.
برخی از مزایای سلامتی بخش کورکومین عبارتند از:
- تسکین علائم آرتریت
کورکومین به دلیل خواص ضد التهابی به بهبود علائم دردناک آرتروز و روماتیسم مفصلی کمک می کند. التهاب می تواند به صورت قرمزی، تورم، گرمی در مفاصل آسیب دیده، درد مفاصل و سفتی مفاصل ظاهر شود. پژوهش ها نشان داده اند که کورکومین در کاهش علائم التهاب موثر می باشد.
- سلامت چشم
کورکومین در بهبود اختلالات التهابی و دژنراتیو چشم مفید است. با وجود اینکه این مطالعات چندان گسترده نبوده است؛ اما نشان می دهند که کورکومین ممکن است برای حفظ سلامت چشم و درمان برخی از بیماری های چشمی مفید باشد.
- سلامت کلیه
مطالعات نشان داده است که کورکومین ممکن است برای کلیه ها مفید باشد. به طور خاص، کورکومین ممکن است در بهبود آسیب های حاد کلیه کمک کند.
- تسکین آلرژی فصلی
علائم آلرژی فصلی شامل عطسه، خارش، آبریزش و گرفتگی بینی ممکن است با مصرف کورکومین کاهش یابد.
- درمان بالقوه سرطان
شواهد کافی برای اثبات اینکه کورکومین می تواند به پیشگیری یا درمان سرطان کند وجود ندارد. با این حال، مطالعات متعددی در حال حاضر با هدف درک بهتر پتانسیل کورکومین در این زمینه در حال انجام است. برخی پژوهش ها نشان می دهد کورکومین ممکن است توانایی تکثیر سلول های سرطانی را کاهش دهد.
عوارض جانبی کورکومین
عوارض جانبی بسیار کمی در ارتباط با کورکومین مشخص شده است. با این حال، در یک پژوهش که شرکت کنندگان در آن دوزهای بسیار بالایی کورکومین مصرف کردند، برخی اسهال، سردرد، حالت تهوع و مدفوع زرد را گزارش کردند.
دوز مصرف کورکومین
در این مقطع زمانی کورکومین به عنوان یک ماده درمانی اثبات نشده در نظر گرفته می شود. به این ترتیب، هیچ استانداردی برای دوز کورکومین در دسترس نمی باشد. کورکومین را می توان از طریق غذاهای چاشنی شده با زردچوبه و همچنین مکمل های غذایی کورکومین مصرف کرد. با این حال، مهم است که قبل از مصرف هر گونه مکمل غذایی با پزشک مشورت گردد. مقدار مجاز مصرف روزانه (ADI) کورکومین توسط سازمان ایمنی غذای اروپا 0 تا 3 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تعیین شده است. اگر علاقه مند به افزودن کورکومین بیشتر به رژیم غذایی خود هستید، ساده ترین راه این است که زردچوبه بیشتری مصرف کنید.
برای دریافت اطلاعات همسو به مقاله های فواید سلامتی بخش آشواگاندا و الدربری مراجعه نمایید.