گردآورنده : آزاده خیابانی، دکتری بیوتکنولوژی مواد غذایی
پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های مفیدی هستند که فواید سلامتی بخش برای میزبان خود به ارمغان می آورند (پروبیوتیک ها). بدن انسان برای انجام کارها و حفظ سلامتی به انواع میکروارگانیسم ها متکی است و پروبیوتیک ها در این امر نقش مهمی دارند. پروبیوتیک ها حفظ سلامت بدن از دهان تا روده را پشتیبانی کرده و در کنترل میکروارگانیسم های مضر بسیار موثر هستند. در سطوح مناسب، پروبیوتیک ها به هضم مواد غذایی کمک کرده و جذب مواد مغذی را بهبود می بخشند.
پروبیوتیک ها و گوارش
اعتقاد بر این است که پروبیوتیک ها به بهبود مشکلات گوارشی متعددی کمک می کنند:
- یبوست
- بیماری التهابی روده (IBD)
- سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
- عدم تحمل لاکتوز
- کولیت زخمی
- اسهال
مواردی که باید در مورد پروبیوتیک ها بدانیم:
- اکوسیستم های گوارشی متفاوت است
افراد مبتلا به یبوست نسبت به سایر افراد دارای اکوسیستم های متفاوتی از میکروارگانیسم ها در روده خود می باشند (میکروبیوم).
- سطح pH را کاهش می دهند
پروبیوتیک ها سطح pH را در روده بزرگ کاهش می دهند که ممکن است به حرکت سریعتر مدفوع در روده کمک کند.
- ممکن است اسهال آنتی بیوتیکی را کاهش دهند
پروبیوتیک ها ممکن است در کاهش اسهال مرتبط با آنتی بیوتیک ها و کلستریدیوم دیفیسل مفید باشند. زیرا باکتری های مفیدی که آنتی بیوتیک ها ممکن است آنها را از بین ببرند توسط پروبیوتیک ها جایگزین می شوند.
- می توانند به جذب پروتئین کمک کنند
پروبیوتیک ها می توانند به جذب بهتر پروتئین موجود در رژیم غذایی و همچنین سایر ویتامین ها و مواد مغذی کمک کنند.
سویه های ایمن پروبیوتیک ها
همه پروبیوتیک ها دارای مزایای یکسانی نیستند. برای درک بیشتر مزایای هر نوع پژوهش های بیشتری مورد نیاز است. بیشتر تحقیقات سویه های لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم را پوشش می دهند. این سویه ها عبارتند از:
- لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
- لاکتوباسیلوس کازئی
- لاکتوباسیلوی پلانتاروم
- بیفیدوباکتریوم لاکتیس
- بیفیدوباکتریوم لانگوم
- بیفیدوباکتریوم بیفیدیوم
هر پروبیوتیکی که زیرمجموعه جنس لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم نباشد ممکن است ایمن نباشد و قبل از استفاده به تحقیقات بیشتری نیاز است. از آنجایی که پروبیوتیک ها به شکل خوراکی مصرف می شوند، اثر بخشی آن ها به مقاومتشان در برابر محیط بسیار اسیدی معده و دستگاه گوارش بستگی دارد. با کیفیت ترین پروبیوتیک ها به صورت دست نخورده از معده عبور می کنند و به روده ها منتقل می شوند، جایی که مواد مغذی جذب می شود.
نحوه استفاده از پروبیوتیک ها برای سلامت دستگاه گوارش
برای بهره مندی از مزایای پروبیوتیک ها، مقدار مصرف روزانه خود را افزایش دهید. می توانید این کار را از طریق منابع غذایی (مواد غذایی تخمیر شده) یا مکمل ها انجام دهید. بسیاری از مواد غذایی سنتی در سراسر جهان به طور طبیعی حاوی پروبیوتیک هستند. این غذاها عبارتند از: کلم ترش، کیمچی، کفیر، ماست و کامبوجا (نوشیدنی کامبوجا).
مصرف پروبیوتیک ها را به آرامی افزایش دهید و به هر گونه عوارض جانبی مثبت و منفی توجه کنید. از آنجایی که گونه های مختلفی از پروبیوتیک ها وجود دارد، توجه داشته باشید که هر یک از آنها چه اثری بر شما می گذارند.
نکات مهم در مصرف پروبیوتیک ها:
- دوز مصرف (CFU) را به آرامی افزایش دهید
دوزهای توصیه شده برای دریافت روزانه از 1 میلیارد تا 10 میلیارد واحد تشکیل دهنده کلنی (CFU) متغیر است. ازکمترین دوز شروع کنید و به آرامی افزایش دهید و در عین حال به نحوه واکنش بدن خود توجه کنید. کفیر حاوی 15 تا 20 کلنی در هر فنجان است. مکمل ها باید مقدارCFU های خود را روی بسته بندی ذکر کنند.
- اگر برای اولین بار استفاده می کنید مشاوره بگیرید
اگر غذاهای تخمیر شده برای شما جدید هستند، می توانید برای انتخاب بهتر و مناسب تر مشاوره بگیرید.
- در زمان های خاص مصرف کنید
پروبیوتیک ها را درست قبل از غذا یا همراه با غذا مصرف کنید، اما نه بعد از وعده غذایی.
- قبل از مکمل ها از پروبیوتیک های طبیعی استفاده کنید
شما می توانید مکمل های پروبیوتیک مصرف کنید، اما معمولاً دریافت آنها از منبع طبیعی مفیدتر است. منابع غذایی پروبیوتیک ها حاوی انواع مختلفی از سویه ها هستند، اما مکمل ها حاوی یک سویه خاص می باشند.
پژوهش ها نشان می دهد که ارتباط مثبتی بین مصرف پروبیوتیک ها و گوارش سالم در افراد در هر سنی وجود دارد. گوارش و هضم سالم منجر به بهبود سلامت روان، دهان و دندان، سیستم ایمنی و احتمالاً پوست سالم تر می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله های (پرو بیوتیک ها)، (مواد غذایی تخمیر شده)، (میکروبیوم) و (نوشیدنی کامبوجا) مراجعه نمایید.