مرکز نوآوری گرونیدا - تجاری سازی ایده و چالش در صنعت غذا نوشیدنی و غذا دارو کشاورزی

میکروبیوم

میکروبیوم چیست؟

میکروبیوم مجموعه ای از همه میکروارگانیسم ها، باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها است. تریلیون ها عدد از این میکروب ها عمدتا در داخل روده و روی پوست وجود دارند. بیشتر میکروارگانیسم ها در روده بزرگ یافت می شوند و به آنها میکروبیوم روده می گویند.

میکروبیوم

اگرچه انواع مختلفی از میکروب ها در بدن انسان زندگی می کنند، اما بیشترین مطالعه در مورد باکتری ها انجام شده است. در واقع تعداد سلول های باکتریایی در بدن بیشتر از سلول های انسانی است. تقریباً 40 تریلیون سلول باکتری و 30 تریلیون سلول انسانی در بدن وجود دارند. علاوه بر این، بیش از 1000 گونه باکتریایی در میکروبیوم روده انسان وجود دارد و هر یک از آنها نقش متفاوتی در بدن ایفا می کنند. بسیاری از آنها دارای نقش بسیار مهمی در سلامتی هستند، در حالی که برخی دیگر ممکن است باعث بیماری شوند. در مجموع این میکروارگانیسم ها ممکن است حدود ۱ تا ۲ کیلوگرم وزن داشته باشند که تقریباً هم وزن مغز انسان است. آنها با هم به عنوان یک عضو اضافی در بدن فعالیت می کنند و نقش بزرگی در سلامتی انسان ایفا می کنند.

آنچه در این مقاله میخوانید :

میکروبیوم چگونه بر بدن تأثیر می گذارد؟

میلیون ها سال است که  انسان ها برای زندگی با میکروب ها تکامل یافته اند. میکروارگانیسم ها نقش های بسیار مهمی در بدن ایفا کنند. در واقع بدون میکروبیوم روده، زنده ماندن بسیار دشوار خواهد بود. از لحظه تولد میکروبیوم روده شروع به تأثیر بر بدن می کند. انسان اولین بار، هنگام عبور از مجرای تولد در معرض میکروارگانیسم ها قرار می گیرد. با این حال، شواهد جدید نشان می‌دهد که نوزادان ممکن است در داخل رحم نیز با برخی از میکروارگانیسم ها در تماس باشند. تنوع میکروبیوم روده، همراه با رشد انسان افزایش می یابد و انواع مختلفی از گونه های میکروبی ایجاد می شوند. افزایش تنوع میکروبیوم برای سلامتی انسان مفید است. مواد غذایی که مصرف می شوند بر تنوع باکتری های روده تأثیر گذار است.

اثر میکروبیوم بر بدن
  • کمک به کنترل سلامت مغز

تحقیقات جدید نشان می دهد که میکروبیوم روده ممکن است بر سیستم عصبی مرکزی که عملکرد مغز را کنترل می کند نیز تأثیر بگذارد. گونه های خاصی از باکتری ها می توانند به تولید مواد شیمیایی در مغز به نام انتقال دهنده های عصبی کمک کنند. به عنوان مثال، سروتونین یک انتقال دهنده عصبی ضد افسردگی است که بیشتر در روده ساخته می شود. روده به طور فیزیکی از طریق میلیون ها اعصاب به مغز متصل است. بنابراین، میکروبیوم روده ممکن است با کمک به کنترل پیام هایی که از طریق این اعصاب به مغز ارسال می شود، بر سلامت مغز نیز تأثیر بگذارد. همچنین برخی از پروبیوتیک ها می توانند علائم افسردگی و سایر اختلالات سلامت روان را بهبود بخشند.

  • تأثیر بر وزن بدن

انواع مختلف باکتری ها در روده وجود دارند که بیشتر آنها برای سلامتی مفید هستند. با این حال، داشتن تعداد بیش از حد از میکروب های ناسالم می تواند منجر به بیماری شود. عدم تعادل میکروب های سالم و ناسالم دیس بیوز روده نامیده می شود و ممکن است سبب افزایش وزن شود.

  • تأثیر بر سلامت روده

میکروبیوم می تواند بر سلامت روده تأثیر بگذارد و ممکن است در بیماری های روده ای مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و بیماری التهابی روده (IBD) نقش داشته باشد. نفخ، گرفتگی و درد شکمی که افراد مبتلا به IBS تجربه می کنند، ممکن است به دلیل دیس بیوز روده باشد. زیرا میکروب ها گاز و مواد شیمیایی زیادی تولید می کنند که منجر به علائم ناراحتی روده می شود. با این حال، برخی از باکتری های سالم موجود در میکروبیوم  مانند بیفیدوباکتری ها و لاکتوباسیل ها که در پروبیوتیک ها یافت می شوند، می توانند سلامت روده را بهبود بخشند. این گونه ها همچنین می توانند از چسبیدن باکتری های عامل بیماری به دیواره روده جلوگیری کنند.

  • کمک به سلامت قلب

میکروبیوم روده حتی ممکن است بر سلامت قلب تأثیر بگذارد. زیرا نقش مهمی در افزایش کلسترول خوب (HDL) و تری گلیسیرید ایفا می کند. برخی از گونه های ناسالم موجود در میکروبیوم روده نیز ممکن است با تولید TMAO سبب بیماری قلبی شوند. این ماده شیمیایی با انسداد شریان ها ممکن است منجر به حمله قلبی یا سکته شود. برخی از باکتری‌های موجود در میکروبیوم، کولین و ال کارنیتین را که هر دو مواد مغذی موجود در گوشت قرمز و سایر منابع غذایی حیوانی هستند، به TMAO تبدیل می‌کنند که به طور بالقوه باعث افزایش عوامل خطر برای بیماری‌های قلبی می‌شود. اما سایر باکتری های پروبیوتیک موجود در میکروبیوم روده، به ویژه لاکتوباسیل ها، ممکن است به کاهش کلسترول کمک کنند.

  • کمک به کنترل قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت

میکروبیوم روده با کمک به کنترل قند خون، می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 1 و 2 را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعات نشان داده است تنوع میکروبیوم در نوزادانی که از نظر ژنتیکی در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 1 هستند، به طور ناگهانی قبل از شروع دیابت نوع 1 کاهش یافته است. همچنین سطح تعدادی از گونه های باکتریایی ناسالم درست قبل از شروع دیابت نوع 1 افزایش یافته است. همچنین میزان قند خون در افراد متفاوت حتی زمانی که غذای یکسانی مصرف می کنند، می‌تواند بسیار متفاوت باشد. علت این امر ممکن است به دلیل تنوع باکتری های موجود در روده آنها باشد.

بهبود میکروبیوم

چگونه می توان میکروبیوم روده را بهبود بخشید؟

راه های زیادی برای بهبود میکروبیوم روده وجود دارد:

  • مصرف طیف متنوعی از مواد غذایی.
  • مصرف مواد غذایی تخمیر شده.
  • محدود کردن مصرف شیرین کننده های مصنوعی.
  • مصرف مواد غذایی پری بیوتیک.
  • تغذیه نوزدان با شیر مادر حداقل به مدت شش ماه.
  • مصرف غلات کامل.
  • انتخاب رژیم غذایی گیاهی.
  • مصرف مواد غذایی غنی از پلی فنل.
  • مصرف مکمل پروبیوتیک.
  • آنتی بیوتیک ها فقط در صورت لزوم و با دستور پزشک مصرف شوند.

 

برای دریافت اطلاعات همسو به مقاله های (پروبیوتیک ها)، (پری بیوتیک ها)، (سین بیوتیک ها) و (پست بیوتیک ها) مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

میکروبیوم

میکروبیوم

میکروبیوم مجموعه ای از همه میکروارگانیسم ها، باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها است. تریلیون ها عدد از این میکروب ها عمدتا در داخل روده و روی پوست وجود دارند. بیشتر میکروارگانیسم ها در روده بزرگ یافت می شوند و به آنها میکروبیوم روده می گویند. بیش از 1000 گونه باکتریایی در میکروبیوم روده انسان وجود دارد و هر یک از آنها نقش متفاوتی در بدن ایفا می کنند. بسیاری از آنها دارای نقش بسیار مهمی در سلامتی هستند، در حالی که برخی دیگر ممکن است باعث بیماری شوند.
5/5