مرکز نوآوری گرونیدا - تجاری سازی ایده و چالش در صنعت غذا نوشیدنی و غذا دارو کشاورزی

پری بیوتیک ها

پری بیوتیک چیست؟

پري بیوتیک در لغت به معناي پیش نیاز زندگی است. این مفهوم اولین بار در سال 1995 توسط گیبسون و روبرفروید مطرح شد. تعریف علمی فعلی از پری بیوتیک ها توسط گروهی از متخصصان میکروبیولوژی، تغذیه و تحقیقات بالینی در سال 2016، توسط انجمن علمی بین المللی پروبیوتیک ها و پری بیوتیک ها (ISAPP) ارائه شد.

امروزه پری­ بیوتیک­ ها را اين گونه تعریف مي­ کنند: «تركيبي كه به طور انتخابي توسط میکروارگانیسم‌ های میزبان استفاده می شود و اجازه تغييرات ويژه­ ای را در فعالیت فلور میکروبی دستگاه گوارش می­ دهد که برای سلامت میزبان سودمند است». بنابراین، این مفهوم شامل سه بخش اساسی است: یک ماده، یک اثر فیزیولوژیکی مفید، و یک مکانیسم با واسطه میکروبیوتا.

تلاش­ های زیادی برای استفاده از پری­ بیوتیک­ ها به عنوان ترکیبات غذایی فراسودمند (غذاهای فراسودمند) و مفید به منظور بهبود فلور میکروبی روده و در نهایت افزایش سلامتی در میزبان، صورت گرفته است. پري­ بیوتیک ها ترکیبات غذایی غیر قابل هضمی می­ باشند که به طور انتخابی توسط برخی از باکتری­ ها، تخمیر شده و تغییرات خاصی در ترکیب، رشد و فعالیت باکتری­ های گوارشی موجود در روده بزرگ که عمدتا  لاکتوباسیل­ ها و بیفیدوباکترها هستند، به وجود می­ آورند که فواید بسیاری بر سلامت میزبان به همراه دارد.

پری بیوتیک ها

آنچه در این مقاله میخوانید :

نقش پری بیوتیک ها

برای درک نقش پری بیوتیک، ابتدا باید بدانید پروبیوتیک چیست (پروبیوتیک ها)، زیرا اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده ای هستند که از روده انسان جدا شده اند و زمانی که به مقدار کافی مصرف شوند اثرات مفیدی در بدن دارند. پروبیوتیک ها را می توان در مکمل های غذایی و غذاهای تخمیر شده یافت.

پری بیوتیک ها به عنوان منبع غذایی برای میکروارگانیسم های روده عمل می کنند، بنابراین باید فرایند هضم را دور بزنند و به روده بزرگ برسند. میکروارگانیسم های روده برای زنده ماندن، پری بیوتیک ها را متابولیزه و تخمیر می کنند. این فرآیند متابولیسم و تخمیر برای سلامت روده مفید می باشد زیرا با تولید متابولیت های جانبی از راه های مختلفی به سلامت بدن کمک می کند.

موادی که برای رشد باکتری­ های روده به عنوان سوبسترا استفاده می­ شوند، عموما از طریق رژیم غذایی وارد می­ شوند و شامل آن دسته از غذاهایی هستند که در قسمت­ های فوقانی دستگاه گوارش جذب نمی­ شوند. این مواد غذایی شامل الیگوساکاریدهای غیر قابل هضم، فییبرهای رژیمی و پروتئین­ هایی هستند که به طور هضم نشده به روده بزرگ می­ رسند. بعضی از پپتید ها، پروتئین­ ها و برخی لیپید های ویژه هم می­ توانند به عنوان پری­ بیوتیک محسوب شوند اما کربوهیدرات­ های غیر قابل هضم، پری­ بیوتیک­ های معتبرتری هستند. پری بیوتیک ها ممکن است به صورت طبیعی یا به صورت سنتز شده وجود داشته باشند.

اغلب فیبرهای غذایی به عنوان پری بیوتیک در نظر گرفته می‌شوند، اما از نظر علمی تنها زیر مجموعه‌ ای از فیبرهای غذایی به عنوان پری بیوتیک ها واجد شرایط هستند که به جای کل اکوسیستم میکروبی، بر گروه محدودی از میکروارگانیسم‌ ها (لاکتوباسیل­ ها و بیفیدوباکترها) در میزبان تأثیر بگذارد. هنگامی که پری بیوتیک ها توسط میکروارگانیسم های روده تجزیه می شوند، بسته به نوع پری بیوتیک، اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه متفاوتی ایجاد می شوند که تامین انرژی برای سلول های روده بزرگ، کمک به تولید مخاط و کمک به کاهش التهاب و افزایش ایمنی را انجام می دهند. با توجه به اینکه میکروارگانیسم های مختلف ممکن است از پری بیوتیک های متفاوتی استفاده کنند، بنابراین همه پری بیوتیک ها اثری یکسان در بدن ندارد.

نقش پری بیوتیک ها

مزایای پری بیوتیک ها

پری بیوتیک ها فواید بسیار گسترده ای دارند. تحقیقات برای تشخیص نقش منابع غذایی برای میکروبیوتای روده در حال انجام است. برخی از مزایای پری بیوتیک ها شامل موارد زیر می باشد:

  • کمک به تنظیم حرکات روده
  • تولید انتقال دهنده های عصبی بین روده و مغز جهت تحریک تغییرات خلق و خو و سایر فرایندها
  • تحریک بدن جهت تولید هورمون های افزایش و سرکوب اشتها
  • کمک به جذب کلسیم و فسفر توسط استخوان ها و بهبود تراکم استخوان
  • بهبود عملکرد سیستم ایمنی
  • تقویت سیستم پاسخ ضد التهابی بدن
  • افزایش تعداد باکتری های مفید و کاهش تعداد باکتری های بیماری زا

 

مواد غذایی پری بیوتیک

مواد غذایی پری بیوتیک معمولاً دارای انواع خاصی از فیبر هستند که به عنوان فیبر محلول قابل تخمیر شناخته می شوند. نحوه طبخ غذا نیز تعیین کننده میزان و نوع پری بیوتیک های موجود می باشد. اگرچه انواع مختلفی از پری بیوتیک ها وجود دارد، اما سه مورد از رایج ترین آنها در نشاسته های مقاوم، اینولین و پکتین یافت می شود.

  • نشاسته مقاوم در سیب زمینی آب پز و سرد شده، موز سبز، جو، جو دوسر، برنج، لوبیا و حبوبات یافت می شود.
  • اینولین در مارچوبه، ریشه بیدمشک، ریشه کاسنی، سبزی قاصدک، سیر، کنگر، تره فرنگی، پیاز و سویا یافت می شود.
  • موا غذایی سرشار از پکتین شامل: سیب، زردآلو، هویج، لوبیا سبز، هلو، تمشک، گوجه فرنگی و سیب زمینی می باشند.
مواد غذایی پری بیوتیک

زمان استفاده از پری بیوتیک ها

پیشنهاد می شود پری بیوتیک ها به آرامی وارد رژیم غذایی شوند تا میکروبیوتای بدن به آنها عادت کند. از آنجایی که بدن بر اساس یک ریتم شبانه روزی کار می کند، میکروارگانیسم های روده در طول روز فعال تر هستند، بنابراین نباید دیر وقت مصرف شوند.

افرادی که با مشکلات گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) مواجه هستند، ممکن است در هضم برخی از پری بیوتیک ها، به ویژه میوه های هسته دار مانند هلو، انبه و گیلاس مشکل داشته باشند. هنگام مصرف میوه ها و سبزی ها، فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی دریافت خواهد شد، و به احتمال زیاد، مقداری پری بیوتیک نیز دریافت می شود.

میزان استفاده از پری بیوتیک ها

در حال حاضر، هیچ توصیه رسمی رژیم غذایی برای دریافت کافی یا مقدار روزانه توصیه شده برای پری بیوتیک ها در افراد سالم وجود ندارد. میزان استفاده پری بیوتیک ها حداقل 3 گرم در روز می باشد تا فوایدی برای سلامتی روده به همراه داشته باشند. مقدار توصیه شده روزانه فیبر 28 گرم در روز بر اساس رژیم غذایی 2000 کیلوکالری در روز می باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله های (پروبیوتیک ها) و (غذاهای فراسودمند) و (سین بیوتیک ها) مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پری بیوتیک ها

پری بیوتیک ها

پری بیوتیک ها دارای فواید بسیار گسترده ای شامل: کمک به تنظیم حرکات روده، تولید انتقال دهنده های عصبی بین روده و مغز جهت تحریک تغییرات خلق و خو و سایر فرایندها، تحریک بدن جهت تولید هورمون های افزایش و سرکوب اشتها، کمک به جذب کلسیم و فسفر توسط استخوان ها و بهبود تراکم استخوان، بهبود عملکرد سیستم ایمنی، تقویت سیستم پاسخ ضد التهابی بدن، افزایش تعداد باکتری های مفید و کاهش تعداد باکتری های بیماری زا می باشد.
5/5